Formatia de dansuri populare Lozna

Traditii si obiceiuri specifice comunei Lozna

26-08-2014
Obiceiurile specifice comunei Lozna sunt ilustrate prin traditiile culturale si creatiile populare din comuna, atât prin faptele folclorice cât si prin zestrea etnografica, mai concret prin cultura populara spirituala si cea materiala. Folclorul literar este bine reprezentat în comuna prin poezia lirica, basme si povesti, ghicitori, proverbe si zicatori, descântece. Melodiile populare vadesc o incontestabila varietate - doina, cântecul epic, cântecul propriu zis, strigaturile de la petreceri (hora, nunta, cumetria). Repertoriul deosebit de bogat al unor cunoscuti rapsozi si cântareti populari pastreaza viu atât vechiul repertoriu vocal cât si pe cel instrumental (instrumentele specifice zonei fiind fluierul, vioara, cobza). Acest lucru este dovedit de Ansamblul de datini si obiceiuri „Lozneanca”, Jocurile populare formeaza un repertoriu deosebit de bogat si variat, miscarile elegante, gama larga a ritmurilor, formele de prezentare, reflectând trasaturile caracteristice ale temperamentului oamenilor din aceasta comuna.
 
 
Folclorul coregrafic se caracterizeaza prin prezenta jocurilor de grup (jucate în cerc sau semicerc), a celor de perechi (care au provenienta mai apropiata de zilele noastre). Ocaziile de joc sunt cele traditionale: hora duminicala, sarbatorile de peste an, petrecerile familiale. De regula jocurile sunt însotite de strigaturi. Din manifestarile folclorice colective, doua atrag în mod deosebit atentia: nunta si Anul Nou. Nunta cu „Cântecul miresei si al mirelui”, cu prezenta horei si cunoscuta oratie, ramâne unul dintre cele mai nimerite prilejuri de producere a folclorului muzical si coregrafic.
 
 
Sarbatoarea Anului Nou da prilejul practicarii a numeroase datini si obiceiuri trecute de la o generatie la alta, cum ar fi: jocurile cu caiuti, capre, ursi.Demne de mentionat sunt si colindele, care reusesc sa echilibreze perfect mijloacele de expresie cu continutul poetic al textelor.
 
 
Arta populara are bogate traditii pe teritoriul comunei, exemplificate si prezentate în cladirea ce adaposteste Colectia muzeala. Astfel, unele obiecte de uz casnic, mestesugite prin cioplituri în lemn, sunt simple, functionale, fara acea migaloasa „broderie” realizata în alte zone ale tarii. Costumul popular botosanean se caracterizeaza prin sobrietate cromatica, prin preferinta pentru motivele florale si geometrice, prin îmbogatirea tiparelor traditionale si introducerea unor culori vii.
 
 
 
 
În zilele noastre, Comuna Lozna, prin Ansamblul de datini si obiceiuri „Lozneanca”, promoveaza pe durata întregului an o întreaga suita de manifestari cultural–artistice, prin care sunt puse în valoare creatiile originale din zona si sunt promovate tinerele talente. La aceste manifestari sunt invitati si artisti, interpreti de muzica populara din celelalte comune si  zone ale tarii.
 
 
În comuna se  organizeaza anual urmatoarele manifestari:
- Balul Gospodarilor - prima sâmbata din an;
- Hramul Bisericii "Adormirea Maicii Domnului" - 15 August;
- Hramul Bisericii "Nasterea Maicii Domnului" - 8 Septembrie; 
- Parada portului si obiceiurilor de iarna - 31 Decembrie.
 

Contact Rapid

Tel : 0231-626280 Fax : 0231-626280

Anunturi Importante

29-03-2019

Lista funcţiilor din Primăria Comunei Lozna, conform art. 33 din Legea 153/2017

  Lista funcţiilor din Primăria Comunei Lozna, conform art. 33 din Legea 153/2017

19-01-2017

Oferta vanzare teren agricol

  Pentru a descarca documentul click aici

19-01-2017

Oferta vanzare teren agricol

 Pentru a descarca documentul click aici

10-01-2017

Oferta vanzare teren agricol

 Click pentru a descarca documentul

10-01-2017

Oferta vanzare teren agricol

 Click aici pentru a descarca documentul

Toate materialele prezentate în acest website sunt proprietatea Primariei comunei Lozna. Nu puteti folosi aceste materiale fara acordul Primariei comunei Lozna.

http://sisop.mai.gov.ro